Lätt att odla naturligt
Hur du lyckas med ekologiska odlingar
  • Hem
  • Om boken
  • Utdrag ur boken
  • Köp boken
  • Recensioner
  • Om författaren
  • Kontakt
Samla regnvatten - Bor man där det är ont om naturligt vatten kan det vara klokt att investera i en eller flera större tankar där regnvattnet samlas. I större system kan pumpar behövas. Energiförsörjningen till pumparna kan lösas på flera sätt, med allt från hushållsel till handpumpar. För att skapa ett bra självtryck bör tankar ovan mark stå högt i förhållande till platserna där vattnet ska användas. Konstruktionen de står på måste vara rejäl för att klara både tyngd och eventuella stormar. System ovan jord måste dock tömmas vintertid för att undvika frostskador. Vattentankar under jord är dyrare att installera, men också lättare att samla in vattnet till eftersom tyngdlagen kan sköta en del av ditforslingen av vattnet. Inte heller krävs samma kraftiga ställningskonstruktion eller vindsäkring. Ett sommarsystem behöver inte ligga så djupt ner, förutsatt att det töms vintertid. Ett frostsäkrat system som ligger djupare ner är en större investering, men har då fördelen att det kan användas året runt. Oavsett vilken form av tank man väljer behöver tanken vara helt tät, så när som på in- och utlopp. Detta för att slippa nedfallande skräp och att myggor lägger sina ägg i vattnet. Om man väljer en tank ovan jord, tänk då på att den inte är genomskinlig, eftersom det gynnar algtillväxten i vattnet. Om tanken ändå släpper in ljus behöver man skapa skugga genom att antingen bygga ett litet skjul runt den eller en spaljé för klängande växter eller varför inte en kombination av träkonstruktioner, vintergröna och klängande växter.

Samla regnvatten

Bor man där det är ont om naturligt vatten kan det vara klokt att investera i en eller flera större tankar där regnvattnet samlas. I större system kan pumpar behövas. Energiförsörjningen till pumparna kan lösas på flera sätt, med allt från hushållsel till handpumpar.

För att skapa ett bra självtryck bör tankar ovan mark stå högt i förhållande till platserna där vattnet ska användas. Konstruktionen de står på måste vara rejäl för att klara både tyngd och eventuella stormar. System ovan jord måste dock tömmas vintertid för att undvika frostskador.

Vattentankar under jord är dyrare att installera, men också lättare att samla in vattnet till eftersom tyngdlagen kan sköta en del av ditforslingen av vattnet. Inte heller krävs samma kraftiga ställningskonstruktion eller vindsäkring. Ett sommarsystem behöver inte ligga så djupt ner, förutsatt att det töms vintertid. Ett frostsäkrat system som ligger djupare ner är en större investering, men har då fördelen att det kan användas året runt.

Oavsett vilken form av tank man väljer behöver tanken vara helt tät, så när som på in- och utlopp. Detta för att slippa nedfallande skräp och att myggor lägger sina ägg i vattnet. Om man väljer en tank ovan jord, tänk då på att den inte är genomskinlig, eftersom det gynnar algtillväxten i vattnet. Om tanken ändå släpper in ljus behöver man skapa skugga genom att antingen bygga ett litet skjul runt den eller en spaljé för klängande växter eller varför inte en kombination av träkonstruktioner, vintergröna och klängande växter.

Köp boken
Nyckelhålsbäddar Hügelbäddens fördelar
Permakulturens verktyg - Utöver de etiska principerna har permakulturen 12 designverktyg. I dessa återkommer många av permakulturens ledord som observation, planering, naturlig balans, resurshushållning, förnyelse och helhet gång på gång. Tillsammans speglar designverktygen permakulturens tre etiska principer. ⇾ Observera och samspela ⇾ Fånga och lagra resurser ⇾ Lön för mödan ⇾ Skapa ett självreglerande system ⇾ Använda förnyelsebara resurser ⇾ Producera inget avfall ⇾ Design - Från helhet till detalj ⇾ Integrera i stället för att segregera ⇾ Använda små och enkla lösningar ⇾ Använda och värdesätta mångfalden ⇾ Använda kantzoner ⇾ Vara kreativ och utnyttja förändringar
Permakultur

Permakulturens 12 designverktyg

Använda kantzoner - Kantzon kallas det område där två olika miljöer möts. När miljöer som naturligt fungerar tillsammans möts, blir mångfalden betydligt större, än den som finns i varje enskild miljö. Det här är för många ett nytt perspektiv och genom att börja se på kantzonerna ur ett nytt perspektiv, gynnas inte bara odlingarna utan man besparar sig också en massa ogräsrensning. Fördelarna med att planera kantzonerna är väldigt många. Deras mångfald gynnar och stödjer alla ingående växter som lockar till sig ett större utbud av nyttiga insekter som i sin tur lockar fåglar och andra insektsätande djur. Kantzonerna ger även variation i ljus, skugga, temperatur och fukt vilket skapar fler mikroklimatsområden. Ett bra exempel är skogsbrynet som är kantzonen mellan skog och åker. I skogsbryn finns väldigt många fler fördelar än vad skogen och åkern kan erbjuda var för sig. För i skogsbrynet finns sol och skugga, näring som faller ner när vind och regn bromsas upp mot skogen, skydd mot stormar och andra oväder samt närhet till föda i både skogen och åkern. Det här gör skogsbrynet till...
Odling

Använda kantzoner

Hönstraktor - ...för att den näring som hönsbajset avger till marken följer med markvattnet nerför tomten och göder därmed odlingarna. Det här är bra att tänka på även i andra sammanhang för man kan alltid lita på och använda vattnet som närings- och energitransportör genom att utnyttja jordens gravitation. När marken lutar sprätter höns alltid så att det uppsprättade faller nedåt bakom dem. Det här kan man utnyttja genom att sätta en grind på inhägnadens lägsta sida för att lätt komma åt den utmärkta kompost som med tiden samlas där nere. Ett annat sätt att utnyttja hönsen och deras krafsande är när man ska anlägga nya odlingar. Genom att ha ett mindre, flyttbart hönshus och ett enkelt flyttbart staket kan man låta hönsen bearbeta marken på det tilltänkta området. Man börjar med att placera hönshus och staket på områdets lägsta del. När hönsen jobbat klart är det bara att flytta hela ekipaget ett steg framåt och uppåt. Bakom och nedanför är nu markytan både bearbetad, gödslad och klar att odla i. Populärt kallas den här lösningen för en “hönstraktor”. Ytterligare ett sätt att använda höns...
Odling

Höns och deras funktioner

Meny

  • Hem
  • Om boken
  • Utdrag ur boken
  • Köp boken
  • Recensioner
  • Om författaren
  • Kontakt

Lätt att odla naturligt

© Lätt att odla naturligt 2021
Powered by WordPress • Themify WordPress Themes