Samla regnvatten
Bor man där det är ont om naturligt vatten kan det vara klokt att investera i en eller flera större tankar där regnvattnet samlas. I större system kan pumpar behövas. Energiförsörjningen till pumparna kan lösas på flera sätt, med allt från hushållsel till handpumpar.
För att skapa ett bra självtryck bör tankar ovan mark stå högt i förhållande till platserna där vattnet ska användas. Konstruktionen de står på måste vara rejäl för att klara både tyngd och eventuella stormar. System ovan jord måste dock tömmas vintertid för att undvika frostskador.
Vattentankar under jord är dyrare att installera, men också lättare att samla in vattnet till eftersom tyngdlagen kan sköta en del av ditforslingen av vattnet. Inte heller krävs samma kraftiga ställningskonstruktion eller vindsäkring. Ett sommarsystem behöver inte ligga så djupt ner, förutsatt att det töms vintertid. Ett frostsäkrat system som ligger djupare ner är en större investering, men har då fördelen att det kan användas året runt.
Oavsett vilken form av tank man väljer behöver tanken vara helt tät, så när som på in- och utlopp. Detta för att slippa nedfallande skräp och att myggor lägger sina ägg i vattnet. Om man väljer en tank ovan jord, tänk då på att den inte är genomskinlig, eftersom det gynnar algtillväxten i vattnet. Om tanken ändå släpper in ljus behöver man skapa skugga genom att antingen bygga ett litet skjul runt den eller en spaljé för klängande växter eller varför inte en kombination av träkonstruktioner, vintergröna och klängande växter.