Skip to content

Om författaren

BONDEN I EVA GAV ALDRIG UPP…

Uppväxt på en liten grönsaksgård på Gotland med odling av potatis, jordgubbar och diverse grönsaker, nästan allt skött för hand, var Eva väldigt trött på bondelivet när hon flyttade hemifrån som 18-åring. Eva sa då att hon minsann aldrig skulle bo på landet igen! Men redan vid 25 hade inställningen mjuknat. 

 
Saknaden av färska grönsaker utanför dörren gjorde sig påmind. Så i leran på den lilla radhustomten satte Eva sin första potatis. Fast hon bodde ännu i stan. Vid 30 lämnade Eva staden och har sedan dess bott på landet på olika platser med mer eller mindre tillgång till odlingsutrymme. Vid dryga 40 blev Eva med växthus för första gången och stort var det, hela 40 kvm. Det var lycka, stor lycka, nu kunde hon odla ännu mer – och under längre tid. 
 
Intresset för mat och matkvalitet började vakna i och med att Eva och hennes familjen startade en restaurang 1998. Här skulle minsann gästerna bjudas på de bästa råvarorna. En del egenodlad, annat köpt av lokala odlare och uppfödare. Det som inte gick att få tag på lokalt skulle i alla fall vara svenskt. Eva minns att de skrev i matsedeln att ”här serverar vi mat av gotländska råvaror och i värsta fall svenska”. Det var nog en del turister som tyckte att det vara lite knasigt, men inte gotlänningarna. Ett annat minne från den tiden var alla diskussioner med livsmedelsgrossisten som länge envisades med att leverera dansk fläskfilé, när den svenska var slut. Varje gång sa Eva ifrån, för hon ville ju bara ha svensk så den danska fick följa med transporten tillbaka. Det var ingen som fattade vad hon ”bråkade” om. Först nu på senare år börjar allt fler förstå vad det var Eva menade. 
 
För några år sedan kom Eva i kontakt med något som kallades permakultur och blev nyfiken. Hon läste på om det och blev ännu mera intresserad. Så pass att hon utbildade sig till certifierad permakulturdesigner. Väl igång med kursen förändrades hennes syn på natur och odling för alltid. Tänk så mycket enklare allting är om människor bara kunde stanna upp och åter igen lära av naturen och då inte bara när det gäller odling. I början var det inte många som visste vad Eva pratade om när hon började snacka om permakultur i trädgårdssammanhang, men med tiden började allt fler nyfikna frågor att dyka upp. Flera av hennes vänner frågade om hon visste om det fanns några kurser för den som vill lära sig att använda permakulturtänket hemma i sin egen trädgård. Nej det visste hon inte och det visade sig att det inte heller fanns någon att tillgå i närheten. 
 
Så Eva tänkte, hur svårt ska det vara… och lovade kompisarna att ordna en kurs. Sen kom verkligheten – när man ska köra kurs, så behövs det kursmaterial! Väl igång med skrivandet så insåg Eva snart hur mycket kunskap hon ville förmedla som, om man bara vet om det, gör odlande så mycket lättare. Resultatet av allt hennes skrivande blev till slut den här boken. 
 
Idag är Eva pensionär och hennes stora intresset för odling och trädgård består. Med åren har Eva uppdaterat boken med nya avsnitt och nu finns 3:e upplagan av ute.
profile
Att lära känna platsen

Från författaren

Tack!

FÖRST VILL JAG TACKA FAMILJ OCH VÄNNER SOM STÖTTAT OCH TROTT PÅ MIG UNDER HELA PROCESSEN ATT SKRIVA OCH TA FRAM BOKEN.

Framför allt ett stort tack till Madelene Dahlberg som har gjort både den grafiska designen och omslaget. Sen även tack till Johan som kollat stavningen. Till sist ett alldeles speciellt tack till Gudrun som hjälp mig hålla ordning på den bångstyriga grammatiken.